Open menu Close menu

På tværs af analysen tegner sig fem overordnede konklusioner, der samtidig perspektiverer forskellige retninger for Fremtidens Børneråd:

  1. En stærk samlet stemme for børn og unge
    På tværs af analysen efterspørges, at Fremtidens Børneråd påtager sig en stærk position som en samlet stemme for børn og unges interesser, vilkår og rettigheder. Mange interessenter ønsker Børnerådet som en samlet kraft og et fyrtårn, der sætter en klar retning for styrkelse af børn og unges rettigheder i lovgivning og praksis.

  2. En stærk og unik position på faglighed og børns rettigheder
    Interessenterne ønsker – som i Sverige og Norge – en tidssvarende stærk institution med solide juridiske og børnefaglige kompetencer. Børnerådet bør have et stærkere mandat og de fornødne ressourcer til at løfte en samlet national, evidens- og rettighedsbaseret position for børn og unges rettigheder. Samtidig skal Børnerådet have stærkt fokus på tværs af hele børne- og ungefeltet.

  3. Tematisk på tværs af det almene og specialiserede
    Analysen tegner en klar anbefaling til Børnerådet om at fastholde et skarpt fokus på rettigheder for børn og unge – på tværs af det almene og det specialiserede – i tråd med Børnekonventionens ånd og bogstav og mindsettet hos børn og unge. Og interessenterne efterspørger et præcist fokus på det retlige og på rettighedsbaserede problemstillinger.

  4. Garanten for det moderne børnesyn i hele samfundet
    Det moderne børnesyn, hvor barnet står i egen ret, vinder indpas. Men børn og unge giver udtryk for, at de ofte ikke lyttes til, bliver taget alvorligt eller inddrages respektfuldt. Det moderne børnesyn har brug for Børnerådet som en frontkæmper, der kompromisløst kæmper det systematisk ind i lovgivning og praksis. Rådet har det legitime grundlag.

  5. Fagligt fyrtårn på børne- og ungeinddragelse
    Der er en efterspørgsel i analysen på Børnerådet som et fagligt og metodisk fyrtårn i forhold til at udvikle en stærkere børne- og ungeinddragelse, inkl. international forskning, nye teorier og metoder og en rolle som videnscenter. Børn og unge i analysen peger på børneinddragelse som Børnerådets allervigtigste opgave.

Relateret viden

Her kan du se de seneste nyheder, høringssvar og materialer om samme emne.
Børns rettigheder

Analyse om Fremtidens Børneråd

Børnerådet har fået udarbejdet en analyse af 180 børn og unge samt 24 relevante danske og nordiske interessenters perspektiver på Fremtidens Børneråd. Analysen udgør grundlaget for den strategi, som i de kommende år skal danne rammen om et stærkt og tidssvarende Børneråd. Analysen er udarbejdet af Lead Agency på Børnerådets vegne.
Børns rettigheder

Børn skal beskyttes mod kommercielle surrogataftaler, der ikke overholder børns rettigheder

Børnerådets bemærkninger til udkast til forslag til lov om ændring af børneloven, adoptionsloven, forældreansvarsloven og forskellige andre love (Familiedannelse ved surrogataftaler, medfar som retlig forælder, forenkling af familiedannelse ved voksenadoption m.v.)
Børns rettigheder

Børns retssikkerhed skal vægtes højere end kommuners frihed fra skærpede krav til opfølgning på sagsbehandling

Børnerådets bemærkninger til udkast til forslag til lov om ændring af lov om retssikkerhed og administration på det sociale område (Tilbagerulning af skærpede krav til kommunalbestyrelsens behandling af danmarkskortet m.v.)
Børns rettigheder

Pressemeddelelse: Rådet der satte en stopper for, at forældre måtte slå deres børn: Nu fylder Børnerådet 30 år

Mandag d. 1. juli er det 30 år siden, Børnerådet så dagens lys. Et råd, der gennem de sidste tre årtier har arbejdet for at sikre børns perspektiver og rettigheder i både den offentlige debat og gældende lovgivning