Børnerådet anerkender lovforslagenes intentioner og betydelige ændringer for unges selvbestemmelse over egen krop, med hensyn til selvstændigt at kunne træffe valget, en ensartet abortpraksis ved senaborter og en modernisering af abortgrænsen.
Styrkelse af unges ret til egen krop
Vi anerkender og bifalder lovforslagets centrale ændring, som styrker unges ret til at bestemme over egen krop og reproduktive sundhed. Denne ændring er et vigtigt skridt mod at sikre, at unge gravide i aldersgruppen 15-17 år kan træffe egne, informerede valg om deres helbred uden unødige barrierer. At unge i denne aldersgruppe gives samme ret til selvbestemmelse, som følger den seksuelle lavalder, er en afgørende udvikling, som, vi vurderer, vil støtte de unges integritet og autonomi i beslutningsprocesser, der kan have vidtrækkende konsekvenser for deres liv. Det er et særligt vigtigt forslag for unge, der oplever vanskeligheder i forholdet til deres forældre eller frygter fordømmelse eller negative konsekvenser ved at inddrage deres forældre i deres graviditet.
Støtte og rådgivning til unge gravide
Børnerådet vil i forlængelse heraf understrege vigtigheden af, at unge i denne sårbare situation får adgang til støtte og rådgivning, både før og efter en eventuel beslutning om abort. Vi vil opfordre til, at det afdækkes, om det kan være nødvendigt at tilbyde unge opfølgende samtaler med en psykolog eller rådgiver efter en abort. Denne støtte kan hjælpe med at bearbejde følelsesmæssige reaktioner og eventuelle sociale konsekvenser, de unge kan opleve.
Vi vil gerne gøre opmærksom på, at det er nødvendigt, at sundhedspersonalet, som kommer i kontakt med de unge, får klare retningslinjer for at sikre, at der tilbydes alderssvarende, empatisk og forståelig rådgivning. Unge skal opfordres til at inddrage en betroet voksen, hvis det er muligt, og der bør etableres relevante og lettilgængelige støttetilbud til unge, som måske står alene med denne beslutning. Det bør omfatte både medicinske og følelsesmæssige aspekter, herunder mulige reaktioner efter indgrebet. På denne måde kan vi sikre, at de unge træffer deres beslutning på et oplyst grundlag i et trygt og støttende miljø.
Opmærksomhed på abortnævnet og kritikken af abortsamrådene
Børnerådet finder det relevant, at lovforslaget forholder sig til den alvorlige kritik, som de regionale abortsamråd har været genstand for. Kritikpunkterne har inkluderet oplevelser af vilkårlighed, uigennemsigtighed og geografiske forskelle i samrådenes afgørelser, hvilket udfordrer retten til lige sundhedsbehandling for gravide, der søger abort efter 12. graviditetsuge.
Vi opfordrer derfor til, at det nye Abortnævn opbygges med fokus på en gennemsigtig behandlingsprocedure, der i højere grad prioriterer unge gravides inddragelse og sikrer en ensartet og respektfuld behandling af disse sager. Nævnet bør derfor tilføres tilstrækkelige ressourcer og modtage løbende opfølgning og evaluering for at sikre, at det tjener sit formål.
Dertil er vi betænkelige ved, at Abortnævnet og Abortankenævnet begge betjenes af Styrelsen for Patientsikkerhed. Selvom Abortnævnet og Abortankenævnet formelt er uafhængige, kan der være risiko for, at sager ikke bliver vurderet objektivt og uvildigt, når administrationen for begge niveauer udføres af samme enhed. Vi kan være bekymrede for, at Styrelsen for Patientsikkerhed som administrativ støtte kan udvikle en institutionel bias i forhold til bestemte fortolkningspraksisser eller procedurer, som indirekte kan påvirke både Abortnævnet og Abortankenævnets vurderinger. Dette kan udfordre en reelt uvildig ankeinstans. Børnerådet opfordrer til, at den foreslåede ordning følges og evalueres med fokus på unge kvinders retssikkerhed, i forbindelse med genbehandling.
Seksualundervisning til alle børn og unge
Endelig vil vi understrege vigtigheden af, at børn og unge modtager tids- og alderssvarende seksualundervisning. For at styrke unges evne til at træffe informerede valg om seksualitet og prævention bør der sikres kontinuerlig og opdateret seksualundervisning i grundskolen og på ungdomsuddannelser. Det er vigtigt, at denne undervisning tilpasses aldersgruppen og omfatter viden om prævention, kropslig autonomi, samtykke og seksuelle rettigheder. Ved at sikre børn og unge grundlæggende viden om deres egne rettigheder og om præventive muligheder kan vi sikre, at unge bedre forstår og kan tage ansvar for deres seksuelle sundhed.
Afslutningsvis støtter vi lovforslaget som en væsentlig forbedring af unges rettigheder og muligheden for at udøve selvbestemmelse over egen krop. Vi opfordrer til fortsat fokus på støtte og rådgivning til de unge, en evaluering af det nye abortnævn samt en styrket indsats for alderssvarende seksualundervisning i hele landet.