Undersøgelsen viser, at telefonen er anledning til en følelse af stress – både når de har den ved hånden, og når de ikke har. De unge fortæller om en dobbelt stressfølelse: Dels kan det være et pres ikke at være online, og samtidig opleves forpligtigelsen til at være på som en byrde. Undersøgelsen viser også, at de unge, der bruger mest tid på medierne også er dem, der oftest har svært ved at koncentrere sig og føler sig trætte om morgenen inden skole.
Mange af de unge multitasker, når de bruger deres telefon, fx laver de lektier eller taler med venner samtidig med, at telefonen er fremme. 40 pct. af de unge oplever, at deres multitasking kan gå ud over koncentrationen.
Undersøgelsens hovedresultater
- 41 pct. af de unge svarer, at deres telefon sjældent eller aldrig er uden for rækkevidde.
- 40 pct. af pigerne og 22 pct. af drengene siger, at de føler sig afhængige af deres telefon.
- Af de unge, der sjældent eller aldrig har deres telefon uden for rækkevidde, føler 63 pct. sig afhængige. Til sammenligning føler kun 13 pct. af de unge, der altid har telefonen uden for rækkevidde, sig afhængige.
- 73 pct. bruger deres telefon, mens de ser fjernsyn.
- 40 pct. har ofte eller nogle gange svært ved at koncentrere sig om andre ting, hvis de er på mobilen samtidig.
- 17 pct. svarer på beskeder om natten mindst et par gange om ugen eller måneden.
- De unge, der bruger medier mere end fire timer dagligt, har oftere svært ved at koncentrere sig og føler sig oftere morgentrætte, end andre unge.
- De unge, som bruger meget tid på at se film/tv eller være på sociale medier, føler sig oftere stressede end unge med et lavere medieforbrug.
Om undersøgelsen
Analysen bygger på en spørgeskemaundersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel blandt elever i 7. klasse samt opfølgende gruppeinterview med 22 børn.