I en undersøgelse om unges brug af medier, som Børnerådet har gennemført blandt 2.000 unge i 7. klasse, fortælle de unge, at de føler, de har kontrol over de oplysninger, de deler på nettet. Spørger man nærmere ind til emnet, viser det sig dog, at der ikke er sammenhæng mellem deres oplevelse af kontrol og den viden, de har om, hvordan nettet fungerer. En stor gruppe unge ved ikke, at de efterlader små spor om dem selv på nettet, som fx kan bruges til at målrette reklamer eller spore deres færden online. De ved ikke nok om, hvad der sker med deres private oplysninger på de sociale medier, og de har svært ved at gennemskue, hvornår noget er markedsføring på nettet.
Undersøgelsen viser også, at de unge oplever, at deres forældre ikke interesserer sig for, hvad de laver, når de er online. De unge fortæller, at de meget af tiden er alene, når de ser film og serier på nettet. De oplever også, at deres forældre sætter meget få rammer for, hvad de må se på nettet, hvilke spil de må spille, eller hvor meget de må være på computer eller tablet.
Undersøgelsens hovedresultater
- 79 pct. føler, at de har kontrol over de oplysninger, de deler om dem selv på nettet.
- 29 pct. er ikke opmærksomme på, at deres færden på nettet kan følges – fx via cookies.
- 37 pct. har ikke hørt om regler for virksomheders brug af private billeder og personlige oplysninger på fx sociale medier.
- 76 pct. efterlyser mere viden om regler, lovgivning og måder at beskytte sig selv på, når de er på nettet.
- 92 pct. af de unge ser film/serier på nettet.
- 72 pct. af dem, der ser film og serier på nettet, gør det sjældent eller aldrig sammen med voksne.
- 43 pct. oplever sjældent eller aldrig, at deres forældre interesserer sig for, hvilke film, serier og tv-programmer de ser.
- 81 pct. af de unges forældre har ikke lavet regler for, hvilke computerspil de må spille.
- 77 pct. har ikke regler derhjemme for, hvilke film de må se.
Om undersøgelsen
Analysen bygger på en spørgeskemaundersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel blandt elever i 7. klasse samt opfølgende gruppeinterview med 20 børn. Spørgeskemaundersøgelsen blev lavet i sommeren 2014.